HJEM OM MEG PRODUKTER&TJENESTER BLOGG Book time Logg inn

Er du en "ja"-person?

Er du en "ja"-person? Det var jeg også – men det er aldri for sent å ta kontroll.

Har du noen gang følt at du alltid sier ja til det meste, selv når du egentlig har lyst til å si nei? Jeg vet akkurat hvordan det føles. I årevis sa jeg ja, av frykt for ikke å bli likt. Jeg var redd for å skuffe de rundt meg, så jeg strakk meg langt for å gjøre alle rundt meg fornøyde. Men til hvilken pris? Jo, utmattelse. Jeg var ofte utslitt, ikke bare fysisk, men mentalt.

Det som kanskje var det mest utfordrende, var følelsen av å forsvinne inn i mengden. Jeg tilpasset meg andres meninger, fulgte flokken. Det var lettere å være enig enn å risikere å såre noen eller være "den som skiller seg ut". Jeg tror jeg gjorde dette for å passe inn, for å være en del av gjengen. Men til slutt innså jeg at jeg mistet meg selv på veien.

Dessverre fører det også til at vi kan bli utnyttet. Og det er ikke andres feil – det er opp til oss selv å sette grenser. Når vi ikke gjør det, blir vi tråkket på. Vi nedprioriterer oss selv for å tilfredsstille andre, som en ballong som bare blir større og større, helt til den sprekker.

Kjenner du deg igjen?

Kanskje er du, som meg, en person som er snill, omtenksom og varm. Jeg synes ihvertfall det selv:) Du bekymrer deg for hva andre mener om deg, og du vil ikke virke dum eller utilstrekkelig. Vi sier ja for ofte, og før vi vet ordet av det, er vi utbrente. Det er bare et behov for å passe inn – vi er jo flokkdyr, er vi ikke? Alt vi ønsker er å bli sett og hørt.

Men når vi lar andre utnytte vår omtanke, så kan det være lurt å spørre oss selv: Er det verdt det? Vil du virkelig fortsette med dette mønsteret, eller er det på tide å gjøre noe med det?

Så hva kan du gjøre?

Her er tre tips som har hjulpet meg, og som kanskje kan hjelpe deg:

1. Sett grenser, og vær konsekvent. Det er ikke egoistisk å si nei når du trenger det. Grenser handler om selvrespekt, og de som virkelig bryr seg om deg, vil forstå og respektere dem.

2. Vær bevisst på dine egne verdier og meninger. Ikke vær redd for å stå for det du tror på, selv om det kan bety at du skiller deg ut. Når du står sterkt i deg selv, vil andre respektere deg enda mer.

3. Ta vare på deg selv først. Husk at du ikke kan gi til andre fra en tom kopp. Prioriter hvile, egenomsorg og ting som gir deg energi, slik at du kan være der for både deg selv og de rundt deg.

Det er ikke alltid like lett å endre mønsteret, men det er mulig. Det starter med å være bevisst på hvordan du setter grenser og verdsetter deg selv. Kanskje det er din tur til å ta steget?

Trenger du litt drahjelp på veien, kan du sjekke ut flere gratis verktøy som kan gi deg inspirasjon:

GRATIS INSPIRASJON KAN DU LESE MER OM HER

ØNSKER DEG EN TIPP TOPP DAG!

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.